Singapurska kompanija Horizon Unmanned Systems radi na Hycopteru, bespilotnoj letjelici koja će, umjesto standardnih litijumskih baterija, kao izvor energije koristiti hidrogen.

Za razliku od planiranog Hycoptera, postojeće autonomne letjelice u zraku ne mogu provesti više od dvadeset minuta - i to u najboljem slučaju. Potencijalno rješenje za ovaj problem kreatori Hycoptera su pronašli kada su shvatili da je trup od kojeg se letjelica sastoji šupalj, pa to planiraju iskoristiti kako bi, umjesto običnim zrakom, taj prostor ispunili hidrogenom.

Teoretski, ukoliko se ovakav drone zaista pojavi na tržištu, mogao bi ostati u zraku čitava četiri sata - ako leti bez ikakvog tereta. U slučaju da na sebi ima teret koji teži do 1kg, u zraku bi trebao ostati 2.5 sata. Pošto je hidrogen za industrijsku primjenu poprilično jeftin, jedan ovakav let košta otprilike $7.50.

Iz kompanije tvrde da već rade na radnoj verziji Hycoptera te da će letjelica imati svoj prvi testni let krajem ove godine. Kako je za sada riječ samo o konceptu, ostaje da se vidi da li će kompanija uspjeti svoju viziju o droneu na hidrogen prenijeti i u stvarnost.

Zvanični sajt možete posjetiti ovdje. 

1/1