Nučnici iz islandske ortopedske kompanije Ossur uspješno su ugradili proteze dvojici pacijenata sa nogama amputiranim ispod koljena, kojima se može upravljati mislima.

Ove proteze testni korisnici već sada uspješno pokreću zahvaljujući sićušnim senzorima (Implanted Myoelectric Sensors - IMES), koji su smješteni u preostalom mišićnom tkivu noge pacijenata. Svaki implantant velik je samo nekoliko milimetra.

IMES implantanti detektuju signale koje mozak šalje u preostale nervne završetke u blizini amputiranog područja i zatim ih oni dalje prenose do prijemnika u prostetičkom udu.

Proceduru ugradnje IMES senzora razvila je američka Alfred Mann Fondacija, a sama procedura traje otprilike 15 minuta. Implantanti nemaju nikakvih baterija ili drugih dijelova koje bi trebalo mijenjati. Zapravo, Ossurov direktor za istraživanje i razvoj, Thorvaldur Ingvarsson, rekao je da je riječ o "doživotnom senzoru".

Sama tehnologija još će neko vrijeme prolaziti kroz kliničko testiranje, a u kompaniji se nadaju se da će na masovno tržište izaći u roku od tri do pet godina.

1/1