Proizvođači Panda cloud antivirusa, Panda Security, otkrili su niz hakerskih napada na IT sisteme u teretnim brodovima koji prevoze naftu, koji traju još od 2013. godine. Cilj napada je krađa informacija o brodovima, njihovim vlasnicima, teretu i sličnim stvarima, a koje napadačima omogućuju da se prevarom dokopaju novca od trgovaca naftom.  

Interesantno, kompanije zahvaćene napadima nisu ih htjele prijavljivati kako ne bi privukle još veću pažnju na propuste u svojim IT sistemima. Zbog ovoga, Panda Security ne može o svom otkriću obavijestiti vlasti država čije su kompanije bile meta napada, jer je to besmisleno ako se same žrtve ne žale.

Još interesantnije, u Pandi kažu da popularni antivirusni enginei nisu mogli otkriti trojance, viruse i alate korištene u napadima. Napad je slučajno otkriven tek kada je sekretarica u Black Gold kompaniji otvorila naizgled nefunkcionalan attachment u naizgled legitimnom emailu – attachment je zapravo bio trojanac koji je odmah pokušao proslijediti njene podatke napadačima.

Izvještaj možete pročitati ovdje.

1/1