Iako još uvijek ne znamo tačan datum izlaska Windowsa 10, znamo da ćemo novi Microsoftov operativni sistem dobiti na ljeto - i to u čak sedam različitih verzija. Osim toga, Microsoft je prošle sedmice objavio i novi preview build Windowsa 10 za napredne telefone, najavili su i poboljšanja na polju mobilne pretrage u Bingu, a izbacili su i Public Preview verziju Skype Translatora.

No, Microsoft nije jedini koji radi na instant prevodiocu za Skype - jedan sličan program nam stiže i iz naše regije, pa svakako bacite pogled i na naš tekst o Insert Prevodiocu za Skype na kojem rade programeri iz Sarajeva i Niša.

Od drugih vijesti, vrijedi istaći i one o malwareu kojim su zaraženi na deseci hiljada Ubiquiti Networks routera i neki GTAV modovi, kao i glasine o mogućoj Appleovoj kupovini Blackberryja.

Bilo je tu i zanimljivih vijesti o umjetnoj inteligenciji, novih telefona iz HTC-a i Samsunga, ali i odličnih vijesti za Googleove autonomne automobile. Najavljeni su i novi 10-jezgreni mobilni procesori, livestreaming aplikacije Meerkat i Periscope su se proširile na Android i malo distancirale od Twittera, respektivno, a lansiran je i BitTorrentov messaging servis za sigurno i anonimno komuniciranje.

Na kraju, tu je i nekoliko interesantnih novih gadgeta, poput ove neobične kamere ili recimo ovog telefona koji vam omogućava "kupovinu pogledom".

Na gaming frontu, protekla sedmica nam je donijela zanimljivu listu najgledanijih igara na YouTubeu, detalje o preporučenim specifikacijama za korištenje Oculus Rifta, najavu novog Assassin's Creeda i objavu datuma izlaska novog Rainbow Sixa, ali i odlične vijesti za regionalnu game development scenu - naime, Starbreeze će investirati čak 8 miliona dolara u novu igru hrvatskog studija Lion Game Lion!

Naravno, nismo zaboravili ni Witcher 3, koji ćemo igrati za 2 (dva!) dana, tokom kojih ćemo još koji put pregledati ovaj odlični launch trailer.

***

Pored već spomenutog Insert Prevodioca za Skype, protekle sedmice smo pisali i o LiveCoding.tv platformi za livestreaming programiranja, a recenzirali smo i novi Lenovo Flex 2 laptop i D-Linkove pametne utičnice, ali i dvije odlične igre - rasplesani Crypt of the Necrodancer, i nešto agresivniji i mračniji Wolfenstein: The Old Blood.

1/1