U novembru smo pisali o Googleovom novom sistemu za prepoznavanje i automatsko opisivanje slika – njihov AI je u stanju "razumjeti" šta se dešava na slici, uzeti u obzir i različite nepredviđene faktore (npr. prepreke) i onda to pretočiti u kratak opis.

Međutim, kineski gigant Baidu sada je nadmašio Google na ovom polju. Njihov AI superkompjuter, Minwa, postavio je novi rekord u učenju vještačke inteligencije o svijetu oko sebe, a što je rezultiralo preciznošću od više od 95 posto u prepoznavanju slika.

Minwa AI je koristio prethodno stečeno znanje da od 1,5 milion slika klasifikovanih u 1000 kategorija prepozna njih 100 hiljada. Procenat pogrešnih odgovora je bio samo 4.58 posto. Prethodni rekord, postavljen od strane Googlea, iznosio je 4.82 posto pogrešnih odgovora. 

Minwova tehnologija se zasniva na učenju uz distorziju postojećih slika, tako da je AI bio u stanju bolje improvizovati u njihovom prepoznavanju. To bi mu trebalo pomoći da bolje detektuje šta se tačno dešava na fotografijama u stvarnom svijetu.

"Naša kompanija sada predvodi na polju računarske inteligencije" – kaže jedan od Baiduovih naučnika angažovanih na projektu, Ren Wu.

1/1