William Sanford, poznatiji kao Bill Nye the Science Guy iz istoimene dječije emisije o nauci i izvršni direktor Planetarnog udruženja (nevladine organizacije posvećene nauci), već je prikupio potrebna sredstva za kreiranje solarnog jedra namijenjenog jeftinom istraživanju svemira.

Kako bi ostvarili ovaj naum, Planetarnom udruženju je za njihov LightSail projekat trebalo 200 hiljada dolara, pa su preko jako zanimljivog videa zamolili sve zainteresovane da im pripomognu u ostvarivanju ovog hvale vrijednog cilja. Međutim, do kraja kampanje na Kickstarteru je ostalo više od 40 dana, a kampanja je već premašila svoj cilj: u trenutku pisanja ovog članka, prikupljena suma iznosila je oko 400 hiljada dolara.

Za kreiranje solarnog jedra članovi Planetarnog udruženja, među kojima se nalazi i Neil DeGrasse Tyson, planiraju koristiti CubeSat minijaturni satelit, čiji je način funkcionisanja detaljno objašnjen u priloženom videu. Pošto je tražena cifra već prikupljena, iz udruženja obećavaju da će se LightSail naći u svemiru već sljedeće godine.

Za više informacija, u prilogu pogledajte njihov promotivni video koji će vam vjerovatno uljepšati dan, a možete posjetiti i zvaničnu stranicu ovog udruženja.


 

1/1