Nedavne glasine su se ispostavile kao tačne - Facebook je sinoć i zvanično predstavio Instant Articles, odnosno sadržaje sa drugih web sajtova hostane na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

Iz Facebooka ističu kako će korisnici njihove socijalne mreže uz Instant Articles moći pristupiti željenim tekstovima i do 10 puta brže nego kada ih otvaraju u eksternim aplikacijama ili novim tabovima u web browseru.

1/1

"Ljudi dijele mnogo članaka na Facebooku, pogotovo u našoj mobilnoj aplikaciji. Međutim, sve do sada, ovim člancima je u prosjeku trebalo osam sekundi da se učitaju, što ih čini najsporijim tipom sadržaja na Facebooku. Instant Articles će iskustvo čitanja učiniti i do deset puta bržim u odnosu na čitanje standardnih članaka na mobilnim uređajima," izjavio je Michael Reckhow, Facebookov Product Manager.

Pored bržeg učitavanja, Instant Articles će nuditi i različite interaktivne elemente, poput opcija za zumiranje slika visoke rezolucije, istraživanje interaktivnih mapa, slušanje audio dodataka člancima, kao i gledanje videa embedanih u članke.

Instant Articles će za sada biti dostupni samo na iPhoneu i nudiće sadržaje sa sajtova kao što su The New York Times, National Geographic, BuzzFeed, The Guardian i BBC News.

Video demonstraciju Instant Articlesa možete pogledati ovdje.