Naučnici sa kalifornijskog Univerziteta u Santa Barbari predstavili su minijaturni elektronski sklop sa 100 vještačkih sinapsi – ova nanoćelija, 10 hiljada puta tanja od vlasi kose, u stanju je odrađivati slikovnu klasifikaciju. Ono po čemu je ova tehnologija, bazirana na memristorima, bitna jeste to što je u stanju imitirati rad ljudskog mozga. To znači da je ćelija bila u stanju prepoznati određene slike čak i uz gomilu smetnji – da tako kažemo, improvizatorski.

Prednost ovakve elektronske ćelije je to što za takve zadatke troši mnogo manje električne energije od klasičnog kompjutera. Također, dotična se može i povećati – odnosno, može biti povećan broj vještačkih sinapsi – radi proširivanja funkcije.

Tehnologija može biti upotrijebljena za proučavanje oboljenja, kao što je Alzheimerova bolest, na vještačkom mozgu, što bi navodno trebalo riješiti sve etičke probleme vezane za takvo istraživanje. Istovremeno, ovakva tehnologija može dovesti i do brze pojave robota inteligentnijih nego ikada do sada.

1/1