AMD je sinoć u New Yorku predstavio nekoliko noviteta, uključujući i APU-ove iz serije AMD 7000, te nove Radeon 300 GPU-ove namijenjene proizvođačima notebook i desktop računara.

Prema riječima ekipe iz AMD-a, AMD 7000 APU-ovi, prethodno poznati pod nazivom Carrizo-L, "kombinuju energetski efikasan CPU i napredni GPU, AMD Sigurnosni Procesor i sistemski I/O na jednom energetski efikasnom čipu". AMD 7000 APU-ovi podržavaju DirectX 12 i Windows 10, a na globalnom tržištu se očekuju u bližoj budućnosti (za sada su dostupni u većem dijelu Kine).

Što se pak tiče novih Radeon GPU-ova iz serije 300, vrijedi još jednom istaći činjenicu kako je riječ o GPU-ovima koji će biti dostupni isključivo AMD-ovim partnerskim kompanijama koje proizvode notebook i desktop računare. Sami GPU-ovi su podijeljeni u Radeon M300 i Radeon 300 serije, namijenjene notebook, odnosno desktop platformama, respektivno.

Radeon M300 je baziran na GCN (Graphics Core Next) arhitekturi i podržava DirectX 12, a trebao bi pružati "izvanredne diskretne grafičke performanse". Za sada je poznato kako će se M300 Radeoni naći u prenosnim računarima kompanija Alienware, Dell, HP, Lenovo i Toshiba.

Sa druge strane, desktop verzije Radeon 300 GPU-ova su također bazirani na GCN arhitekturi i podržavaju DirectX 12, a za sada će biti dostupni samo u HP-ovim računarima. Međutim, i M300 i 300 Radeoni se uskoro očekuju u računarima drugih proizvođača.

I, kao šlag na tortu, AMD je objavio kako će njihovi desktop APU-ovi iz A serije od 10. maja ove godine biti dostupni po novim i nešto nižim cijenama.

1/1