Osnivači BioBotsa, Danny Cabrera i Ricardo Solorzano, osmislili su poseban 3D printer koji koristi specijalnu tintu koja se može kombinovati sa živim ćelijama i tako isprintati žive strukture tkiva.

Ovo otkriće predstavlja veliki napredak u dugogodišnjem istraživanju procesa proizvodnje živog tkiva, koji se sve do sada zasnivao na jako skupoj i zastarjeloj opremi.

Ova posebna tinta sadrži poseban fotoinicijatorski prah, koji omogućava izgradnju struktura od biološkog materijala bez upotrebe pritiska ili ultraljubičastog osvjetljenja koje koriste ostale slične mašine, a koji vrlo lako mogu oštetiti žive ćelije.

Iako spomenuta tehnologija još uvijek nije potpuno spremna za širu upotrebu, u BioBotsu su već napravili nekoliko prototipa ovog 3D printera i trenutno su u potrazi za novčanim sredstvima kako bi nastavili sa svojim istraživanjima.

U svakom slučaju, želimo im da što prije puste u opticaj potpuno funkcionalan 3D printer za živo tkivo, jer je to možda i jedini način da se smanji trgovina organima.

1/1