SmartPlate je bukvalno ono što mu ime govori: pametni tanjir koji koristi kamere i senzore kako bi utvrdio nutritivnu vrijednost nekog obroka. Pametni tanjir djelo je američkog startupa Fitly koji se bavi online dostavom svježih namirnica i nuđenjem zdravih i brzih recepata za iste.

Tanjir je podijeljen na tri dijela kako bi korisnici lakše kontrolisali svoje porcije, a opremljen je sa tri male kamere i senzorima koji mjere težinu obroka. SmartPlate prepoznaje izgled namirnica i jela preko više od 8.000 slika koje se nalaze u njegovoj bazi podataka.

Njegov algoritam prepoznaje razliku između nutritivno bogatijih i siromašnijih namirnica (recimo, razliku između tjestenine od cjelovitnog zrna i one obične), a kalorije svakog jela i ostale informacije vezane za njega pregledaju se preko prateće aplikacije (mada ne piše za koji OS).

Jedan ovakav tanjir će koštati $199, a Fitly se nada da će sa isporukom početi u junu 2016. godine - to jest, ukoliko prikupe dovoljno novca za njegovu masovnu proizvodnju preko nedavno pokrenute Kickstarter kampanje.


 

1/1