"Instant Articles" - sadržaji sa drugih sajtova hostani na Facebooku

Iako nedavni pregovori Facebooka sa nekoliko medijskih kuća o hostanju njihovih sadržaja na popularnoj socijalnoj mreži nisu išli baš najbolje, izgleda kako će na kraju ipak pronaći zajedničko rješenje.

Naime, prema pisanju Wall Street Journala, Facebook bi već ovog mjeseca mogao početi sa hostanjem tekstova i video klipova sa Buzzfeeda, National Geographica i New York Timesa na svojoj socijalnoj mreži.

Zuckerberg & co. su spomenutim medijima navodno ponudili posebne modele reklamiranja koji bi trebali maksimizirati njihove prihode, a šuška se i o modelu koji omogućava medijima da zadrže 100% prihoda od reklama koje sami prodaju, te čak 70% od reklama koje Facebook proda za njih.

Kako prenosi Engadget, Facebooku za sada nije cilj da zaradi gomilu novca na reklamama, već da zadrži ljude što duže na svom sajtu, iako njihovi partneri još uvijek nisu najsretniji sa ponuđenim rješenjem - i to ponajviše jer gube direktnu kontrolu nad svojim sadržajima, ali i pristup podacima o svojim čitaocima.

1/1