Elon Musk je sinoć u Los Angelesu predstavio Tesla Energy set baterija za domaćinstva i manje firme, prenosi Business Insider.

"Tesla nije samo kompanija koja proizvodi automobile, već kompanija koja radi na energetskim inovacijama," stoji u zvaničnom saopštenju, u kojem iz Tesle ističu i to kako je Tesla Energy jedan od ključnih koraka ka budućnosti u kojoj ćemo proizvoditi i koristiti ekološki čistu energiju.

Tesla Energy baterija namijenjena domaćinstvima nosi naziv Powerwall i biće dostupna u 7kWh i 10kWh varijantama, a riječ je o punjivoj lithium-ion bateriji koja će skladištiti solarnu energiju.

Osim Powerwall baterije, Musk je predstavio i Powerpack baterije za manje firme, a Tesla se prilikom razvoja svoje nove tehnologije udružila i sa nekoliko drugih kompanija kao što su Amazon, Target i Edison.

Musk je istakao kako će Powerall i Powerpack baterije proizvoditi u svojoj fabrici u Fremontu, te kako će proizvodnju uskoro prebaciti u svoju novu Gigafactory fabriku u Nevadi, vrijednu 5 milijardi američkih dolara.

1/1