Microsoftov novi web browser konačno dobio ime

Microsoft je na upravo otvorenoj Build 2015 konferenciji objavio finalno ime svog novog web browsera.

Donedavno poznatiji pod kodnim imenom Project Spartan, novi browser diva iz Redmonda će se zvati - molimo fanfare - Microsoft Edge.

Edge možete i sami isprobati ukoliko se priključite Windows Insider programu, nakon čega na svoj računar trebate instalirati Technical Preview verziju Windows 10 operativnog sistema.

1/1

Neki od glavnih noviteta koje donosi Edge su mogućnost šaranja po web sajtovima, Reading mod, kao i integracija sa Microsoftovim digitalnim asistentom Cortanom (više informacija o mogućnostima browsera možete pronaći ovdje).

Osim što su objavili ime svog novog web browsera, iz Microsofta su potvrdili kako će omogućiti web dizajnerima da svoje web stranice lako pretvore u Windows 10 univerzalne aplikacije, koje će biti dostupne na Windows Storeu, prenosi Engadget.

Pored toga, Microsoft će pomagati iOS i Android developerima da svoje aplikacije portaju na Windows 10 platformu, a izgleda kako će Windows Store u budućnosti osim univerzalnih Windows 10 aplikacija, ugostiti i klasične .NET i Win32 aplikacije i programe.