Nakon vijesti da bi se Uber u sklopu širenja u regiji mogao pokrenuti i u Sarajevu, sarajevski taksisti su najavili blokadu rada američke kompanije u BiH. Sada se o svemu izjasnio i Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Mujo Fišo.

On je, naime, za Klix izjavio da se obavljanje taksi prevoza u Sarajevu bez posjedovanja dopunske taksi oznake kažnjava novčanom kaznom od 3000-15000 KM za pravna lica. A, ponovljeni prekršaj rezultira oduzimanjem vozila.

Poenta: zakon trenutno ne dozvoljava poslovanje Ubera u BiH. I mnoge druge zemlje su se susrele sa ovim problemom, mada bi američka kompanija pokupila veliki novac dok im sud ne bi zabranio rad. S druge strane, generalni utisak korisnika ovog servisa oslonjenog na brzo i jednostavno naručivanje prevoza preko smartphone aplikacije jeste da je bolji i dostupniji od tradicionalnog taksija.

Sa vozačima je, pak, druga priča. Mnogi se žale da zarađuju premalo, ali u BiH bi vlasnici automobila mogli navaliti da se registruju u Uberu za priliku da nešto zarade bez opterećivanja raznim licencama i dozvolama.

1/1