Logika je pobijedila, barem zasad – Valve je, uz konsultacije sa Bethesdom, odlučio ukloniti kontroverznu mogućnost prodaje Skyrim modova na Steam Workshopu i vratiti novac svima koji su ih go sada kupili. Međutim, firma nije potpuno odustala od ove ideje, nego samo priznaje da Skyrim nije bio dobra polazna tačka za njenu implementaciju.

"Naši glavni ciljevi su bili omogućiti modderima da rad na modovima pretvore u pravi posao ako to žele i da potaknemo dizajnere da omoguće bolju korisničku podršku. (...) Željeli smo više modova koji će postati dobri proizvodi, kao što su Dota, Counter-Strike, DayZ i Killing Floor." – stoji između ostalog u Valveovom saopštenju.

Realno, ovo vjerovatno nije posljedica Valveovog saosjećanja sa onim dijelom moderske zajednice koji želi da modovi ostanu besplatni i stvar entuzijazma. Prije će biti da se Valve našao u neobranom grožđu kada su u pitanju prava na tehnologije sadržane u igrama – da, izdavač igre se može složiti sa time da moder zarađuje novac, ali šta sa Havok fizikom, proizvođačima enginea i vlasnicima drugih tehnologija u igri? Možda bi bilo previše kompanija i stranki koje bi valjalo kompenzirati.

Također, tu su i problemi prevaranata koji bi Steam Workshop zasuli hrpom modova sa pokradenim sadržajem, kao i činjenice da bi za male pare modderi morali održavati modove tako da rade sa najnovijim verzijama igara.

1/1