U cilju da na što adekvatniji način pruži pomoć stradalima u Nepalu nakon razornog zemljotresa koji je ovu državu pogodio prije dva dana, Google je obećao da će im poslati pomoć u visini od $1 miliona, uz još dodatnih $250.000 hiljada kroz takozvani  gift-matching sistem, u kojem će učestvovati i Googleovi zaposlenici.

Ovaj novac bit će iskorišten za pomoć žrtvama zemljotresa i njihovim porodicama, ali i za oporavak samog područja koje je bilo pogođeno zemljotresom jačine 7.9 stepeni Rihtera, a koji je već odnio 10.000 života.

Google je, pored novčane pomoći, odlučio pomoći i tako što je aktivirao Person Finder, svoj sistem potrage za nestalim osobama, koji funkconiše tako što svi oni koji traže nekoga ili imaju informaciju o nekoj nestaloj osobi mogu preko SMS-a primiti ili pružiti neophodna obavještenja.

Također su drastično snizili cijene poziva upućenih Nepalu preko svog Google Voice servisa sa 19 centi na samo jedan cent po minuti, a i taj jedan cent naplaćuju isključivo zato jer se žele zaštiti od spamera.

1/1