Not a Hero, najnoviji naslov britanskog indie razvojnog tima Roll7 i izdavačke kuće Devolver Digital, jučer je dobio i igrivi demo. No, Devolver Digital ne bi bio Devolver Digital da demo nije inkorporirao u presmiješnu Not a Hero marketinšku kampanju.

Naime, Not a Hero prati avanture antropomorfnog zeca koji se kandidovao za gradonačelnika, a nakon što su pokrenuli web sajt u stilu kojekakvih političkih stranaka, Roll7 i Devolver Digital su sada objavili i demo igre - svega nekoliko sedmica uoči izbora u Velikoj Britaniji.

"Do sada nepoznata britanska politička frakcija, UJIP (parodija na UKIP, britansku desničarsku stranku, op.a), preuzela je odgovornost za provalu u sjedište predizborne kampanje zeca BunnyLorda, koji putuje kroz vrijeme i koji se kandidovao za londonskog gradonačelnika. Osim što su ukrali osjetljive informacije o predizbornoj kampanji, ova politička grupa je objavila i crackovanu i oštećenu verziju BunnyLordove nadolazeće igre Not a Hero. Ova ilegalno distribuirana verzija igre sadrži jake anti-BunnyLord poruke i besplatno je dostupna na www.theujipparty.org i - neobjašnjivo - na Steamu. Čak i u Australiji," stoji u zvaničnom saopštenju za javnost iz Devolver Digitala.

"Prilično smo naviknuti na aktivističke grupe koje imaju problema sa igrama Devolver Digitala. Da i ne spominjem bitke sa grupom 'Ljudi za etičko postupanje sa skateboardovima' koje su uslijedile kada smo izdali OlliOlli," izjavio je direktor finansija Devolver Digitala Fork Parker.

Iz Devolver Digitala ističu kako se nadaju da će ovakvi "incidenti" dokazati da igre "postaju medij koji može podići svoj glas i postati dio veće političke diskusije", a sve to je prokomentarisao i Simon Bennett, "politički strateg" studija Roll7:

"Ako će Not a Hero biti zapamćen po jednoj stvari, to će onda biti briljantna cover-based mehanika borbe, te duboki i promišljeni komentari na nedostatak prave demokratije u takozvanim demokratskim izborima u modernim Zapadnim društvima. Pretpostavljam da su to dvije stvari. Možete li jednu od njih ne objaviti? Molim vas prestanite tipkati."

Not a Hero stiže na PC 7. maja ove godine, a svi koji prednaruče igru na Steamu će dobiti i 10% popusta, kao i besplatnu kopiju skejterske igre OlliOlli.

1/1