Valve je jučer napravio nepopularan (nepopularan među generalnom gamerskom populacijom, to jest) potez u vidu uvođenja mogućnosti prodaje modova za igre. Steam Workshop je tako postao online prodavnica.

Prva igra za koju je Valve aktivirao ovu mogućnost je Skyrim – poznat po hrpi korisnih i manje korisnih modova koji iskustvo igranja ovog epskog RPG-a čine znatno drugačijim u odnosu na izvornu igru. Valve je najavio da će u narednim sedmicama i hrpa drugih igara dobiti podršku za učestvovanje u Steam Workshop miktrotransakcijama.

Međutim, problemi su već počeli. Iz prodaje je već uklonjen jedan mod – Chesko's Fishing Mod – zbog toga što je bez dozvole sadržavao materijale jednog drugog modera, po imenu Fore. On se Chesku obratio primjedbom da je protiv prodaje modova zato što to može uništiti inoativnost i kreativnost moderske zajednice. Chesko je, s druge strane, izjavio nešto interesantno – da je od Valvea dobio zeleno svjetlo za objavljivanje moda koji sadrži tuđi rad bez dozvole, sve dok je taj tuđi rad dostupan besplatno u odvojenom modu.

Što se tiče eventualnog brzog bogaćenja na modovima, ne nadajte se mnogo tome. Izdavač igre određuje koliki procenat ide kreatorima moda, a u slučaju Skyrima, to je mizernih 25 posto. U komentarima zvaničnog Bethesdinog obavještenja na Skyrimovoj Steam stranici možete vidjeti šta igrači misle o svemu ovome.

1/1