Robot po imenu Han, koji može oponašati ljudske izraze lica, poslužio je kao domaćin na nedavno održanom tehnološkom sajmu u Hong Kongu. Pored toga što oponaša ljudske izraze lica, Han može voditi i jednostavne dvosmjerne razgovore sa ljudima, što je i radio sa posjetiocima ovog sajma.

Hanova mimika kontroliše se preko posebne smartphone aplikacije, pri čemu on, na dodir jednog dugmeta, može glumiti da je pijan, smijati se, namigivati ili se mrštiti. A, za što uvjerljivije oponašanje ljudskih izraza lica, zaduženo je čak 40 motora koji kontrolišu Hanovu facijalnu ekspresiju.

Kao što ćete primjetiti u videu, Han ima realističnu "kožu" lica, koja je napravljena od patentiranog elastičnog polimera koji se zove "Frubber", što je skraćenica za "Flesh Rubber".

Ovaj humanoidni robot djelo je kineske kompanije Hanson Robotics, koja tehnologiju na kojoj se on zasniva uskoro namjerava komercijalizirati, ali na drugom licu koje će biti euroazijskog porijekla i zvat će se Eva. Hanson Robotics planira ove godine proizvesti na stotine ovakvih robota, a cijena će im biti naknadno utvrđena. 

1/1