Nokia je već neko vrijeme tek sjena kompanije koja je nekada bila - u posljednjih nekoliko mjeseci lansirali su tek jedan Android tablet i Android aplikaciju Z Launcher. No, izgleda kako bi se ova finska kompanija uskoro mogla vratiti na tržište telefona na kojem su nekada bili jedan od najvećih igrača.

Naime, kako javlja Re/code, izvori bliski kompaniji su izjavili kako se Nokia planira vratiti na tržište telefona - i to možda već iduće godine. Osim toga, Nokia navodno radi na još nekoliko ambicioznih tehnoloških projekata, uključujući i neke iz domene virtuelne stvarnosti.

Iza povratka kompanije na tržište telefona stoji njena Nokia Technologies divizija, u čijem vlasništvu je preko 10.000 patenata, što je portfolio koji će uskoro postati bogatiji za preko 30.000 novih patenata, do kojih će Nokia doći kupovinom Alcatel-Lucenta.

"Nokia radi na mnogim velikim stvarima," izjavio je bivši zaposlenik kompanije Richard Kerris, koji je za Nokiu donedavno radio i kao konsultant. Kerris je dodao i to kako je uvjeren da je "Nokia kompanija koja je tu da ostane", te kako će ljudi - ukoliko Nokia na tržište izbaci neke od projekata na kojima je radila - ostati oduševljeni.

1/1