Udruženim snagama istraživača iz Disneya, Carnegie Mellon Univerziteta i Cornella, nastao je prvi 3D printer koji nizanjem slojeva tkanine kreira mekane trodimenzionalne objekte. Doduše, za sada ovi predmeti i nemaju baš najlaskavije oblike i izgledaju kao da su proizvod dječje radinosti. Ipak, ukoliko se ovakav sistem 3D printanja unaprijedi, mogao bi se iskoristiti za proizvodnju dječijih igračaka.

Sistem se zasniva na svima već poznatom nizanju slojeva materijala, a sve započinje 3D skicom modela predmeta, na osnovu koje printer zatim odrađuje posao. U priloženom videu moći ćete vidjeti detaljno kako čitav proces izgleda, a mi ćemo spomenuti samo to da 3D printani predmet od tkanine na kraju izgleda poput obične kocke. Međutim, guljenjem suvišnog materijala iz kocke se pojavljuje željeni predmet, u ovom slučaju to su bili zeko i maska za smartphone u obliku Hello Kitty.

Ovaj 3D printer u stvari je dio istraživačkog projekta, a još uvijek nije poznato da li će doći do njegove komercijalizacije i kakvu bi primjenu u tom slučaju imao. 

1/1