Linus Torvalds je tokom prošlog vikenda na Linux kernel mailing listi objavio novu stabilnu verziju Linux kernela oznake 4.0. Objavljena pod kodnim imenom "Hurr durr I’m a sheep" (ozbiljno!), četvorka donosi relativno malo promjena, što je u skladu sa planovima developera. Kako sam Torvalds kaže: "Što se tiče novih karakteristika, 4.0 nije ništa posebno. Puno je rađeno na infrastrukturu za patchiranje kernela, ali su mnogo veće promjene objavljene u ranijim verzijama. Ovo je zapravo izdanje koje bi se moglo nazvati 'solidan napredak koda' ". Izdanje 4.1 će vrlo vjerovatno biti mnogo veće.

Najvažnija nova osobina kernela je mogućnost patchiranja bez potrebe za restartom. Ovo je vrlo važno za serverske Linuxe, dok za desktop korisnike ima bitno manje značaja. Što se ostalih novosti tiče, one najveće se tiču podrške za novi hardver, pa je tako sad bolje podržana Intel Skylake platforma, Intel Quark SoC, Playstation 3, AMD Radeon grafičke kartice, te drugi noviji hardver.

Obzirom da je kernel tek izbačen, najbolje bi bilo sačekati zvanično izdanje vaše Linux distribucije, ali smo sigurni da ima i onih koji neće čekati.

https://lkml.org/lkml/2015/4/12/178

 

1/1