Uslužni roboti

Nekoliko firmi, uključujući Google, AME Cloud Ventures i Morado Venture Partners odlučile su uložiti dva miliona dolara u kompaniju Savioke, koja se bavi robotikom. Njihov zadatak je da od dobivenog novca naprave prvog robota koji će biti fokusiran na uslužne djelatnosti, u koje se ubrajaju poslovi njegovatelja i bolničara.

Savioke je startup firma iz Kalifornije u kojoj se već neko vrijeme bave razvojem robotike, pa se pretpostavlja da će njihov najnoviji projekat donijeti velike pomake u razvoju uslužnih robota. Firmom upravlja Steve Cousins, poznat po svom učešću u kreiranju PR2 robota, te Robotskog operativnog sistema (ROS) namjenjenog softverskom razvoju na polju robotike. Iz Savioke su rekli da će završena mašina koristiti ROS, a da će klijenti moći početi sa probama krajem ove godine.

Razloge za ulaganje u ovu vrstu robota Steve je dodatno pojasnio rekavši da bolnice, penzionerski domovi i restorani pružaju gomilu prilika za robote koji bi na sebe preuzeli sve one prljave, dosadne ili opasne poslove i tako povećali efikasnost te smanjili troškove poslovanja.

Onima kojima su se do tog trenutka bavili sličnim poslovima, ostaje da traže druge poslove za koje vjerovatno neće biti kvalificirani.

1/1