Danas počinje sudski proces povodom kolektivne tužbe protiv Facebooka, koju je pokrenuo austrijski aktivist Maximilan Schrems, a koja je okupila 25 hiljada korisnika iz Evropske unije. Korisnici, zajedno sa Schremsom, traže odštetu zbog navodnog kršenja zakona EU o zaštiti privatnosti online podataka.

Ukupna odšteta koju bi Facebook mogao platiti, ukoliko bude proglašen krivim, iznosi 12 miliona eura.

Facebook je optužen za nelegalno praćenje korisnika – što je nedavno i dokazano u istraživanju dva belgijska univerziteta. Također, tokom saslušanja na Evropskom sudu pravde, pravni savjetnik EU poručio je Internet korisnicima da se trebaju ostaviti Facebooka ako ne žele da ih Amerikanci špijuniraju i prikupljaju osjetljive podatke o njima.

Schremsova tužba se, između ostalog, dotiče i Facebookove saradnje sa američkom NSA na prikupljanju privatnih podataka. Ti podaci, kao što se naknadno otkrivalo Snowdenovim dokumentima, obuhvataju najprivatnije moguće informacije, poput prepiski, bankovnih podataka, fotografija, video snimaka i drugih, a NSA nije prezala ni od industrijske špijunaže.

Tužbom se želi zaustaviti Facebookovo saučešće u globalnoj špijunaži Internet korisnika i praćenje ljudi koji nisu Facebook korisnici.

1/1