Centralna banka Bosne i Hercegovine je na godišnjoj konferenciji za medije predstavila novi statistički web portal ove institucije. Rješenje je razvijeno u saradnji sa Poslovnom inteligencijom i uz podršku njemačke razvojne agencije GIZ, na Panorama Necto platformi.

Govoreći o ovom projektu, guverner dr. Kemal Kozarić je rekao: „Novo rješenje će olakšati dostupnost informacija, te korisnicima omogućiti analizu i uspoređivanje podatka na vrlo jednostavan i intuitivan način. Ovo držimo posebno korisnim za akademsku zajednicu i stručnu javnost.“

Viceguverner CBBiH za poslovanje Sektora za statistiku, servisiranje vanjskog duga, europske integracije i platne sisteme Ankica Kolobarić je istakla da CBBiH prikuplja podatke, provodi istraživanja, kompajlira i objavljuje statističke podatke iz monetarno-financijskog sektora, realnog sektora, te statistike vladinih finansija i drugo.

"Metodologije koje primjenjujemo u najvećoj mjeri su harmonizirane sa međunarodnim metodologijama i standardima, što nam omogućuje direktnu usporedivost i objavljivanje podataka u međunarodnim institucijama kao što su MMF, EBRD i drugi", istakla je Kolobarić.

Viceguvernerica se na iznimnom angažmanu zahvalila kolegama iz Centralne banke BiH, Poslovnoj inteligenciji i gosp. Amelu Pašiću. Prezentaciju novog statističkog web portala održao je voditelj projekta, šef kabineta guvernera gosp. Almir Salihović.

http://cbbh.ba/index.php?id=915&lang=bs

http://www.inteligencija.com

 

 

1/1