Autonomno vozilo u koje je smješten poseban radar izraelske kompanije Mobileye, ove sedmice uspješno je završilo svoj samostalni testni put od San Francisca do New Yorka. Roadrunner (koji je prilagođeni Audi SQ5) je djelo britanske kompanije Delphi Automotive, koja se inače bavi proizvodnjom auto-dijelova, pa je ulazak u ovaj projekat bio nešto sasvim novo za njih.

Put koji je Roadrunner prešao trajao je punih devet dana uz pređenih 5470 kilometara, pa je ovo postala do sada najuspješnija i najduža demonstracija vožnje autonomnog vozila.

Iako je automobil 99% vremena sam vozio, tim Delphijevih inžinjera ipak ga je pratio u drugom vozilu kako bi bili sigurni da će sve proći kako treba. Razloga za zabrinutost nije bilo: Roadrunner je uspješno odradio niz kompleksnih situacija na koja svaki vozač svakodnevno nailazi, poput prelaska kružnih tokova, radova na cesti, izbjegavanja agresivnih vozača, itd.

Za vrijeme ovog putovanja prikupljeni su podaci koji će Delphiju poslužiti za nadogradnju njihovih postojeći proizvoda namijenjenih sigurnijoj vožnji, ali i za razvoj novih tehnologija koje planiraju ponuditi tržištu.

1/1