Turska već neko vrijeme ima klimav odnos sa društvenim mrežama – a, sada je sudskom odlukom određeno da se u Turskoj potpuno blokiraju YouTube, Facebook i Twitter. Odredba je donešena nakon navodnih žalbi stanovnika, dok turska novina Hurriyet izvještava da je do blokade došlo nakon što se na društvenim medijima pojavila fotografija turskog tužioca sa pištoljem uperenim u njegovu glavu.

Tužilac Mehmet Salim Kiraz je, podsjećamo, prije sedmicu dana preminuo od povreda zadobijenih prilikom njegovog oslobađanja od strane turskih specijalaca, nakon što su ga komunistički militanti zarobili u zgradi suda.

Još uvijek nije jasno zbog čega je fotografija toliko sporna, ali zajedno sa YouTubeom, Facebookom i Twitterom, blokirano je 166 sajtova koji su je objavili.

U Agenciji za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju naknadno su rekli da je blokada Facebooka ukinuta, budući da se ova društvena mreža vrlo brzo povinovala turskim zahtjevima za uklanjanjem slike.

DOPUNJENO: Nakon što su se i Twitter i YouTube povinovali zahtjevu za uklanjanjem sporne slike, ukinuta je i njihova blokada.

1/1