Glasine zaustavio novinar Paul Thurrrott

Već neko vrijeme se mogu ćuti glasine da će Microsoft izdati posebnu verziju Windowsa koja bi trebala biti besplatna za krajnje korisnike, a sve zbog ogromnog pritiska konkurencije. Paul Thurrott, vjerovatno najpoznatije ime kada je u pitanju izvještavanje o Microsoftovim proizvodima, na svom je sajtu Winsupersite objavio o čemu se zapravo radi.

Thurrott je dobio pristup nekim internim dokumentima iz Microsofta iz kojih se vidi su "besplatni" Windowsi zapravo Windows 8.1 with Bing, te da se radi o posebnoj verziji koju će dobivati proizvođači hardvera za uređaje jeftinije od 250 američkih dolara. Ova verzija Windowsa će biti jeftinija za proizvođače hardvera, te će im se na taj način povećati zarada prilikom prodaje jeftinih Windows 8.1 uređaja, kojih je trenutno jako malo na tržištu, baš zbog visoke cijene "pune" verzije Windowsa.

Krajnji korisnici dakle neće imati koristi od Windowsa 8.1 with Bing. Jedina razlika u odnosu na standardne Windowse je što će Bing biti defaultni pretraživač u Internet Exploreru, bez uticaja na ostale web browsere. Bitno je napomenuti da krajnji korisnici bez problema mogu mijenjati defaultni pretraživač čak i u Internet Exploreru, te da se ovo ograničenje odnosi samo na proizvođače hardvera koji na ovaj način neće moći sklapati dodatne ugovore sa drugim web pretraživačima ili proizvođačima softvera.

http://winsupersite.com/windows-8/windows-81-bing-revealed

1/1