Šef Odsjeka za primijenjenu fiziku na Univerzitetu u Tel Avivu, Abraham Katzir i njegov tim, razvili su metodu laserskog zatvaranja rana i hirurških rezova, koja bi, za razliku od današnjeg ušivanja, heftanja ili lijepljenja, trebala ostavljati manje ili nikakve ožiljke na pacijentima. To će se tačno znati tek nakon ponovnog pregleda desetak ljudskih pacijenata na kojima je do sada testirana ova trekovska metoda.

Lasersko spajanje rana i rezova postalo je moguće zahvaljujući specijalnom optičkom vlaknu, koje ima sposobnost da istovremeno odašilje lasersku energiju na određeni dio rane i da precizno mjeri njenu temperaturu, što do sada nije bilo moguće. Naprotiv, prilikom sličnih eksperimenata, koji su se također odvijali u Izraelu tokom '70-ih i '80-ih godina, laser je bio ili premalo zagrijan, pa se sa ranom nije ništa dešavalo - ili je bio previše zagrijan i dovodio do opekotina.

Ovo vlakno omogućilo je naučnicima da laser drže zagrijanim na tačno 60 stepeni celzijusa i da rez na koži spajaju tako što zagrijavaju jedan po jedan dio rane. A kako je veoma usko, ovo optičko vlakno moći će se smjestiti u tanku cjevčicu i koristiti u endoskopskoj hirurgiji u bližoj budućnosti, za mikroskopske popravke krvnih sudova.

1/1