Već prije je Facebook bio pod optužbama da prati aktivnosti Internet korisnika čak i onda kada oni nisu logirani na najveću društvenu mrežu. Međutim, sada su sigurnosni stručnjaci na dva belgijska univerziteta ponovo potegnula ovo pitanje.

Izvještaj Univerziteta u Leuvenu i Slobodnog univerziteta u Briselu pokazuje da Facebook bez pitanja ostavlja cookieje s rokom "trajanja" od dvije godine u cacheu web browsera svakog korisnika koji samo posjeti Facebookov sajt – ovo važi i za one Internet korisnike koji nisu logirani na Facebook i nemaju profil na njemu. Nakon toga, svaki put kada posjetite sajt koji sadrži Facebook dugme, društvena mreža dobija podatke o vašem operativnom sistemu, browseru, kao i URL posjećene stranice. 

Ono što je najzanimljivije, međutim, jeste činjenica da Facebook prati i korisnike koji se isključe iz sistema ciljanog reklamiranja. Povrh svega, mreža ovo ne radi Amerikancima i Kanađanima koji se isključe iz spomenutog sistema.

Sve navedeno predstavlja kršenje zakona Evropske unije o zaštiti online privatnosti. Facebook se već oglasio povodom izvještaja i rekao da sve radi po zakonu.

Da pritisak na ovu kompaniju u EU ne djeluje, najbolje pokazuje nedavni komentar pravnog savjetnika Evropske komisije, Bernharda Schime, da je svima koji se brinu oko špijuniranja američke vlade najbolje da se ostave Facebooka.

1/1