U naredne četiri godine IBM planira uložiti čak 3 milijarde dolara na izgradnju svoje nove Internet of Things jedinice - objavili su danas iz kompanije. Na izgradnji nove IOT jedinice učestvovat će više od 2000 konsultanata, istraživača i developera.

U kompaniji kažu da će njihove usluge biti uglavnom zasnovane na cloudu, te da će drugim kompanijama nuditi načine kako da iskoriste nove izvore podataka: senzore, smartphone uređaje i kućne aparate, u cilju poboljšavanja vlastitih proizvoda.

Pored ove vijesti o ulaganju u Internet of Things diviziju, IBM je najavio i novo partnerstvo sa The Weather kompanijom, koja će svoje usluge obezbjeđivanja meteoroloških podataka premjestiti na IBM-ov cloud. Tako će njihovi klijenti ubuduće moći koristiti ove podatke u tandemu sa IBM-ovim analitičkim alatima.

Naprimjer, osiguravajuće kompanije bi svojim klijentima na osnovu njih mogle na vrijeme poslati upozorenje o približavanju nevremena i posavjetovati ih gdje da sigurno parkiraju svoje automobile, što bi im dugoročno uštedilo novac od isplata zbog nastale štete.

1/1