Velike cifre u jednom od najbitnijih patentnih ratova

Novo suđenje između Applea i Samsunga donijelo je i prve informacije o novim odštetama koje američka kompanija potražuje od južnokorejske. Naime, radi se o 2.2 milijarde dolara za koje Apple tvrdi da im Samsung duguje zbog kršenja pet patenata – i to famoznog Slide to unlocka za otključavanje telefona povlačenjem prsta po ekranu, sinhronizovanja podataka u pozadini, automatskog dopunjavanja i ispravljanja riječi, univerzalne pretrage i kontekstualnih linkova.

Odštetu za ove velike Appleove izume izračunao je (sigurni smo sasvim objektivno) njihov ekonomski stručnjak za potrebe suđenja, Christopher Vellturo, na osnovu više od 37 miliona tableta i naprednih telefona koje je Samsung prodao na američkom tržištu između 2011. i 2013. godine. Razlog zašto je ona tako visoka, prema Appleu, leži u tome što je do navodnog kršenja patentnih prava došlo u vrijeme ubrzanog širenja smartphone tržišta, kada je bilo vrlo bitno koji će "smart" uređaj kupci prvi kupiti. Zbog toga firma tvrdi da je oštećena i više nego što bi bila u drugačijim okolnostima.

Postavlja se pitanje kako ostvariti pravu konkurenciju na tržištu kontrolisanom pravima na "izume" koje je gotovo nemoguće zaobići pri osmišljavanju svog proizvoda?

1/1