Itch.io je servis za digitalnu distribuciju igara, orijentisan na nezavisne dizajnere – servis predstavlja zgodnu alternativu Steamu zbog toga što vam omogućuje da sami odredite koliko ćete platiti za određenu igru (tj. koliko više od minimalne cijene želite dati).

Itch.io je sada implementirao još jednu mogućnost koja dugoročno može pomoći indie sceni: podešavanje procenta koji će odlaziti vlasnicima prodavnice od svake transakcije. Ovim potezom sajt dizajnerima planira pomoći tako što će dizajneri najprije pomoći njemu. Naime, Itch.io je još od oktobra 2013. godine omogućavao prodaju igara bez naknade za developere, ali to očigledno nije bilo baš blagotvorno za njegovu održivost.

Kako bi osigurali svoj opstanak, vlasnici servisa će početi uzimati naknadu, ali samo ako to dizajneri žele.

"Možda sada mislite "To zvuči riskantno, šta ako procenat svako snizi na nulu?". Pa, to je rizik kojeg ćemo preuzeti kako bismo dodatno ohrabrili darežljivu i lojalnu zajednicu već okupljenu oko Itch.io servisa" – stoji u zvaničnom obavještenju.

Ovaj novitet je prvobitno najavljen početkom mjeseca, ali je bio zaključan do 23. marta. Za to vrijeme su proizvođači igara mogli odrediti procenat od prodaje igara koji ide servisu.

Defaultni procenat kojeg će Itch.io uzimati je 10 posto. Novac od ovih naknada će biti uložen u dalji razvoj servisa.

1/1