Iako ni Konami ni Hideo Kojima još uvijek nisu izričito potvrdili kako će ovaj legendarni dizajner napustiti studio nakon izlaska Metal Gear Solida V (kao što tvrde jučerašnje glasine), to je i više nego lako pročitati između redova.

Kako prenosi Eurogamer, Konami je danas objavio saopštenje za javnost, u kojem se između ostalog navodi:

"Najnoviji nastavak Metal Gear serijala, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, će izaći kao što je i planirano - u utorak, 1. septembra 2015. godine u Americi i Evropi, odnosno u srijedu, 2. septembra u Japanu i Aziji. Hideo Kojima ostaje na projektu do kraja. Osim toga, Konami će nastaviti da razvija i izdaje visokokvalitetne sadržaje iz Metal Gear serijala i nakon Metal Gear Solida V... Kao idući korak u serijalu, Konami je već odlučio da razvije novu Metal Gear igru. Pokrenućemo audicije za nove članove tima koji će predvoditi razvoj te igre."

Drugim riječima - iako nisu priznali da ih Kojima napušta nakon izlaska Metal Gear Solida V, ako nas pitate, to je i više nego očigledno. Jer, kako drugačije protumačiti njihovu potragu za novim ljudima koji će nadgledati dalji razvoj serijala za koji je Kojima-san oduvijek oduvijek bio jedan od glavnih sinonima?

Naravno, buduće igre u serijalu bi mogle biti zanimljive i bez njegovog utjecaja, a njegova konačna sloboda od Konamijevog pritiska i konstantnog rada na Metal Gearu bi mogla rezultovati nekim novim i neočekivanim igraćim iskustvima.

Sam Kojima je pak izjavio:

"Želim uvjeriti fanove da sam 100% uključen u razvoj igre i da ću nastaviti da radim na Metal Gear Solidu V. Odlučan sam u tome od njega napravim najbolju igru koju sam ikada režirao. Nemojte je propustiti!"

I nećemo. Kako bi uopšte mogli propustiti njegov posljednji Metal Gear?

1/1