Vjerovatno ne postoji fan Metal Geara koji nije od nastavka do nastavka prevrtao očima kada bi Kojima izjavio kako mu je to posljednji Metal Gear Solid - što je uradio i nedavno, prilikom objave datuma izlaska Metal Gear Solida V. No, nakon najnovijih glasina, izgleda kako će se fanovi serijala konačno morati suočiti sa krajem jedne ere i činjenicom da je Metal Gear Solid V: The Phantom Pain zaista posljednji Kojimin MGS.

Naime, prvo je otkriveno kako Kojima od iduće fiskalne godine, koja počinje 1. aprila, više neće biti jedan od direktora u Konamiju, da bi nakon toga Konami počeo uklanjati njegovo ime odakle god je stigao - kako sa promotivnih materijala za Metal Gear Solid V, tako i sa omota za Kojimine starije igre, poput Metal Gear Solid Legacy Collectiona.

Osim što je uklonio dobro poznati "A Hideo Kojima game" natpis sa skoro svakog mogućeg artworka, omota igre i web stranice, Konami je usput odlučio na neki način izbrisati i tragove postojanja Kojiminog studija Kojima Productions - web stranica studija posjetioce sada preusjmerava na Konamijev Metal Gear Solid portal, a promotivni materijali za MGS V sada uključuju samo Fox Engine i Konami logotipe.

Konami je na glasine o problemima i Kojiminom odlasku reagovao danas popodne, kada su za VideoGamer.com dali standardnu i ispraznu PR izjavu, bez da su prokomentarisali uklanjanje Kojima Productions logotipa i Kojiminog imena sa svakog mogućeg mjesta: "Konami Digital Entertainment, uključujući i gospodina Kojimu, će nastaviti sa razvojem i podrškom Metal Gear proizvoda."

I tu dolazimo do najnovijih glasina - anonimni izvor iz Kojima Productionsa je za Gamespot izjavio kako je došlo do svađe između njihovog studija i Konamija.

Spomenuta svađa je dovela do zabrane pristupa kompanijskom internetu, e-mailovima i telefonima za više osoblje Kojima Productionsa. Osim toga, Kojima i drugi ključni developeri iz studija će imati ograničene prilike da se pojave na budućim promocijama Metal Gear Solida V, a Konami je navodno promijenio i status nekih članova Kojima Productionsa - umjesto stalnih zaposlenika, Kojima i dio njegovog tima sada su u svojoj kompaniji tek saradnici.

Anonimni izvor je za Gamespot izjavio kako će Kojima Productions, nakon izlaska Metal Gear Solida V, najvjerovatnije prestati postojati.

"Kada završimo sa radom na MGS-u V, gospodin Kojima i rukovodstvo studija će napustiti Konami. Rekli su da im ugovor ističe u decembru," izjavio je anonimni zaposlenik Kojima Productionsa, te dodao: "Na sastanku tima, gospodin Kojima je objasnio kako moramo ostati složni i napraviti dobru igru za fanove."

Metal Gear Solid V stiže 1. septembra ove godine na PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One i Xbox 360, dok će ga PC igrači zaigrati dvije sedmice kasnije - 15. septembra.

1/1