Čekanju će uskoro doći kraj - nakon odličnog Wastelanda 2, PC će uskoro ugostiti još jedan crowdfunded RPG stare škole, Obsidianov Pillars of Eternity. Ok, ok, datum izlaska je bio poznat već neko vrijeme, no sada možemo biti i apsolutno sigurni da ćemo igru zaigrati iduće sedmice.

Naime, Paradox i Obsidian su potvrdili kako je igra otišla u gold fazu - drugim riječima, gotova je i spremna za štampanje diskova, ali i slijetanje na Steam, GOG i druge servise za digitalnu distribuciju igara 26. marta ove godine.

"Gledati kako nastaje Pillars of Eternity je bilo nevjerovatno putovanje za sve nas na duboko ličnom nivou," izjavio je Feargus Urquhart, izvršni direktor Obsidian Entertainmenta, te dodao: "Teško je vjerovati da je prošlo više od dvije godine [od lansiranja Project Eternity Kickstarter kampanje], ali vrijeme leti kada kreirate nešto važno onoliko koliko je Pillars of Eternity nama postao važan."

Pozlaćivanje igre je prokomentarisao i Fredrik Wester, izvršni direktor Paradox Interactivea: "Čim smo se udružili sa Obsidianom, znali smo da su taj studio i igra savršen spoj za našu kompaniju. Jedno od osnovnih načela u Paradoxu je biti u bliskom odnosu sa igračima i svojom zajednicom i gledali smo kako Obsidian upravo to i radi."

Dobre vijesti iz Obsidiana su se pojavile i na Redditu, gdje je jedan od glavnih programera i producenata iz kompanije, Adam Brennecke, izjavio kako već rade na prvoj velikoj ekspanziji za Pillars of Eternity.

"Planiramo napraviti ekspanziju koja će biti otprilike iste veličine (kada je igrivo područje u pitanju) kao i Tales of the Sword Coast," izjavio je Brennecke, te dodao kako za sada ne mogu otkriti više detalja o ekspanziji, iako je potvrdio kako već imaju tim koji radi na njoj: "Već imamo mali tim koji radi na područjima i okruženjima, dok se ostatak tima fokusirao na lansiranje osnovne igre."

Više detalja o prvoj Pillars of Eternity ekspanziji bi trebalo biti dostupno tokom idućih nekoliko mjeseci.

1/1