Nakon što su uspješno oganizovali akciju Sat kodiranja, zahvaljujući kojoj je naša država zauzela 10. mjesto po omjeru učesnika i broja stanovnika, Centar za promociju civilnog društva kreće u nove pobjede. Ovaj put Resursni centar CPCD-a pokreće akciju obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (ICT), kojoj je glavni cilj podizanje svijesti među djevojkama i djevojčicama o prednostima koje bi im donijela karijera u IT sektoru.

Prema istraživanju Evropske komisije, kada bi žene radile u ICT sektoru u jednakom broju kao i muškarci, evropski bruto domaći proizvod bi se mogao povećati za oko 9 milijardi eura godišnje. Osim toga, žene mogu popuniti prazninu u radnoj snazi IT industrije, budući da će, prema trenutnim trendovima, u 2020. godini biti više od 900 hiljada praznih radnih mjesta u ICT sektoru.

Međunarodni dan djevojaka u ICT-u obilježava se još od 2010. godine, a u njemu je do sada učestvovalo više od 111.000 djevojčica i djevojaka iz 140 zemalja širom svijeta. Međutim, kako BiH do sada nije organizovala značajnije događaje u cilju obilježavanja ovog dana i promocije ICT sektora za djevojke, Resursni centar prvi je odlučio napraviti nešto po tom pitanju.

Iz Centra tvrde da će ova akcija biti najveća do sada organizovana u BiH, a tom prilikom pozvane su i brojne ICT kompanije i stručnjaci da se uključe u ovu jedinstvenu akciju. Također, organizatori obećavaju da će, povodom ovog dana, organizovati brojne aktivnosti i iznenađenja za djevojke na prekretnici izbora profesije.

Kako biste saznali na koji način se možete uključiti u ovu akciju, pratite redovno zvaničnu stranicu Resursnog centra (www.civilnodrustvo.ba) i njihovu Facebook stranicu.

1/1