Kako javljaju turski mediji, a prenosi Kotaku, nakon što je tursko Ministarstvo porodične i društvene politike prošlog mjeseca pokrenulo istragu o Minecraftu kako bi provjerili da li je igra "previše nasilna", Turska bi uskoro mogla zabraniti ovu popularnu igru.

"Iako se Minecraft može posmatrati kao igra koja podstiče kreativnost kod djece tako što im omogućava da grade kuće, farme i mostove, gomile neprijateljski nastrojenih kreatura se moraju ubiti kako bi se zaštitile izgrađene strukture. Ukratko, igra je bazirana na nasilju" navodi se u izvještaju spomenutog ministarstva.

U tom ministarstvu smatraju kako bi djeca mogla poistovjetiti svijet iz igre sa stvarnim svijetom, pa čak i da bi mogla početi mučiti životinje, nesvjesni bola kojeg im uzrokuju, te da bi Minecraft mogao uzrokovati "društvenu izolaciju", dok bi njegova online komponenta mogla dovesti do online zlostavljanja.

Srećom, odluka o zabrani Minecrafta u Turskoj još uvijek nije finalna - iako je Ministarstvo porodične i društvene politike preporučilo njenu zabranu, finalnu odluku će donijeti turski sudovi.

1/1