Wikimedia fondacija, inače zadužena za hosting Wikipedije, objavila je da danas pokreće tužbu protiv NSA i američkog Ministarstva pravde zbog njihovog ozloglašenog programa špijuniranja Internet korisnika u SAD-u i drugim zemljama. Wikimedia smatra da su informacije otkrivene posredstvom Snowdenovih domumenata iz 2013. godine o NSA-inom ciljanom špijuniranju korisnika Wikipedije solidna osnova za ovu tužbu.

Wikimedia je u svom blog postu pojasnila ovaj korak, naglasivši da svojim špijunskim metodama NSA narušava privatnost Internet korisnika i da "ugrožava intelektualnu slobodu koja predstavlja osnovu za sposobnost ljudi da stvaraju znanje i uče".

Glavni cilj Wikimedie jeste da se osigura privatan i siguran prostor u online sferi za Wikipedijine urednike, kako bi mogli slobodno i bez zadrške dijeliti informacije i raspravljati o njima.

Na svu sreću, Wikimedia u ovu borbu nije krenula sama, nego se udružila sa čak osam drugih, uglavnom širom svijeta poznatih organizacija, među kojima su i Human Rights Watch, Amnesty International USA i Institut Rutherford. Ipak, vidjet ćemo da li će ova akcija uroditi plodom.

1/1