Najnovija grafička kartica iz zelenog tabora nosi naziv Titan X i predstavlja, prema riječima ekipe iz Nvidie, najnapredniju grafičku karticu na svijetu.

Titan X je baziran na Maxwell arhitekturi i krasi ga 8 milijardi tranzistora i 12GB video memorije, što zvuči prilično impresivno. Ipak, to je sve što za sada znamo o ovoj kartici, jer je Nvidia na GDC-u bila prilično škrta na informacijama, što se moglo i očekivati, jer će za nekoliko sedmica održati vlastitu GPU Technology konferenciju, tokom koje će objaviti i više detalja o novom Titanu. I ne, cijenu ne želimo znati, jer viška bubrega nemamo.

Nvidia je karticu na GDC-u predstavila tokom Epicove prezentacije VR "iskustva" Thief in the Shadows, na kojem je Epic sarađivao sa kompanijama Oculus VR i Weta Digital (Weta će vam najvjerovatnije biti poznata po specijalnim efektima koje su radili u Lord of the Rings i Hobbit filmovima, a zanimljivo je istaći i to kako je spomenuti Thief in the Shadows VR demo baziran upravo na Smaugovoj "pećini" sa blagom koju ste mogli vidjeti u najnovijoj Hobbit filmskoj trilogiji).

1/1