Paralelno sa Mobile World Congressom odvija se i Konferencija za proizvođače igara, a na njoj je Nvidia predstavila novi Shield uređaj. Prethodno je dotični bio kombinacija prenosne konzole i mini-tableta, zatim 8-inčni igraći tablet, a sada je mikrokonzola od 200 dolara.

Novi Nvidia Shield sadrži Tegra X1 procesor sa 256-bitnim Maxwell GPU-om, 3GB RAM-a, 16GB internog prostora za podatke, microSD slot, HDMI i mrežni port.

Konzola je u stanju pokretati i snimati 4K video u 60 slika u sekundi, sinhronizovati se sa ostalim Android uređajima te pokretati igre iz prethodne generacije konzola, ali i pojedine novije. Neki od naslova koje će biti moguće zaigrati na njoj su, naravno, Portal, zatim Doom 3, Crysis 3, The Witcher 3, Dead Rising 2, Metro Last Light Redux, Ultra Street Fighter 4, Batman: Arkham Origins, RPG klasik Knights of the Old Republic, The Talos Principle i Borderlands: The Pre-Sequel. U svakom slučaju, Nvidia tvrdi da će više od 50 igara optimizovanih za Shield biti dostupno po njegovom izlasku.

Uređaj također može lokalno pokretati filmove, ali i preko streaminga sa Nvida Grid servisa, u 1080p rezoluciji i 60 slika u sekundi. Mucho dobro. Spomenuti servis je, usput i jedan od glavnih aduta kada je u pitanju visokokvalitetni streaming igara i kompanija ga naziva gaming verzijom Netflixa. Znate, nešto što je trebao biti OnLive, ali ta platforma nikada nije zaživjela.

Enivej, Grid bi trebao srezati lag na minimum, a Nvidia će ponuditi dva paketa – skuplji i najkvalitetniji će prikaz iz igara isporučivati u 1080p rezoluciji i 60fps, a na raspolaganju će nam biti i jeftinija varijanta, sa streaminogm u 720p rezoluciji i 30fps.

Shield će se u Americi prodavati od maja i uključivat će Shield kontroler. Za evropsko tržište, pak, Shield će stići nešto kasnije.

1/1