Od prvobitne najave Unity enginea 5 prošlo je godinu dana, a danas je dotični konačno i objavljen u verziji spremnoj za komercijalni rad. Unity 5, kako je i najavljeno, prije svega donosi 64-bitni editor, novi i bolji fizički model sa novim sistemom simuliranja ponašanja tkanine, kao i mogućnost eksportovanja igara u web varijantu koja ne zahtijeva Unity plugin za pokretanje u web browserima. Ovo zadnje, podrška za WebGL, još uvijek je u testnoj, preview verziji.

Također, hrpa novih shader efekata – konkretno, onih koji izgledaju realistično pod bilo kakvim osvjetljenjem – rezultira time da okruženja i likovi (naročito likovi) napravljeni u Unityju 5 izgledom ne odmiču daleko od najnovije verzije Unreal Enginea. Dinamično globalno osvjetljenje još jedan je novitet koji povećava realističnost ambijentalnog osvjetljenja.

Dizajneri sada mogu poraditi i na kvalitetnijem zvuku u svojim igrama i prototipima, budući da Unity 5 stiže sa novim audio mikserom.

I konačno, engine bi uskoro trebao dobiti i integrisanu podršku za Oculus Rift.

Brojne mogućnosti Unityja su, kao i uvijek, dostupne u besplatnoj varijanti koju je bez plaćanja ikakve naknade moguće koristiti ukoliko ne ostvarujete više od 100 hiljada dolara zarade (ili drugog tipa finansiranja) godišnje.

Za one koji žele više, tu je plaćena "Professional" verzija. Engine možete skinuti sa zvaničnog sajta.


 

1/1