Ford je na Mobile World Congressu predstavio prototipe dva zanimljiva električna bicikla – nazvani MoDe:Me i MoD:Pro, bicikli imaju 200-vatni motor koji će biciklistima pomoći da postignu brzinu do 25 km na sat.

Ono što je interesantnije, međutim, jeste to što su ovi bicikli namijenjeni sigurnoj vožnji po gradu, te tako imaju senzore na stražnjoj strani koji vibracijom ručki upozoravaju biciklistu ukoliko detektuju automobil koji mu se brzo približava.

Pored upozoravanja ugroženog vlasnika bicikla vibriranjem, sistem će bljeskanjem svjetala na ručkama i na stražnjoj strani bicikla pokušati skrenuti pažnju i vozaču jurećeg automobila da prebrzo vozi.

Ovi napredni bicikli u kombinaciji sa MoDe:Link aplikacijom mogu biciklistu sličnim vibracijama upućivati na to gdje da skrene, ukoliko je dotični u nju prethodno unio svoje odredište. Interesantno, određujući optimalnu putanju do unešenog odredišta, aplikacija može uračunati i eventualni put vozom ili nekim drugim javnim prevoznim sredstvom, uključujući i trošak za karte – razlog za ovo je to što se bicikli mogu preklopiti radi lakšeg prenošenja.

1/1