U obilju novih tableta i smartphonea na Mobile World Congressu, Mozilla je objavila kako će njihov Firefox OS za mobilne uređaje biti dostupan i u verziji za – preklopne i klizne telefone. Znate, one koji su nam prije iPhone i "touch" ere omogućavali da poruke kucamo brzo i bez gledanja u ekran.

Ova Mozillina najava je dio napora da Firefox OS-om uzmu značajan dio tržišta u razvoju, a organizacija planira interfejs operativnog sistema prilagoditi navedenim tipovima mobitela tako da provjeravanje emaila, pregledanje sajtova i slušanje muzike učini što je moguće lakšim i bližim smartphone iskustvu.

Ovi telefoni bi na tržište trebali dospjeti 2016. godine. Kako bi to ostvarila, Mozilla će se udružiti sa LG-em i mobilnim operaterima Verizonom, Telefonicom, KDDI-em i LG Uplusom.

U međuvremenu, telekomunikacijska kompanija Orange će jeftinim mobitelima uvesti Firefox OS na nova tržišta, uglavnom u Africi i na Bliskom istoku: Egipat, Senegal, Tunis, Kamerun, Bocvanu, Madagaskar, Mali, Obalu Slonovače, Jordan, Keniju, Niger, Mauricijus i Vanuatu.

1/1