Lenovo je svoje prezentacije na ovogodišnjem Mobile World Congressu započo udarno – firma nedavno potresena Superfish skandalom sada je obradovala svoje fanove nizom zanimljivih noviteta. Prije svega, tu su tri nova tableta – dva sa Androidom te jedan sa Windowsom.

Dva tableta sa Android OS-om nose živopisne nazive Tab 2 A10 i Tab 2 A8, a krasi ih niska cijena od 200 i 130 dolara, respektivno, s tim da će se A10 model isporučivati od aprila, a A8 od juna.

Što se tiče specifikacija, A10 je "najjači" te ima 10.1-inčni full HD IPS ekran, 64-bitni četverojezgreni MediaTek procesor, 8-megapikselnu kameru i Dolby Atmos tehnologiju za što bolji zvuk u filmovima. Lenovo obećava da će baterija ovog uređaja omogućiti do 10 sati korištenja na jednom punjenju.

A8 je manji – ima 8-inčni HD IPS ekran – te je samim time i lakši, budući da je težak svega 360 grama, nasuprot 509 grama skupljeg modela. Ovaj tablet također sadrži četverojezgreni MediaTek procesor, kao i podršku za microSD kartice kapaciteta do 32GB, ali i kameru niže rezoluciju, 5-megapikselnu. Međunarodna varijanta A8 tableta imat će i dual-sim podršku (s tim da će ona koštati 180 dolara. I što je još zanimljivije, uređaj će se odmah isporučivati sa Android 5.0 Lollipopom). Radi usporedbe, skuplji A10 model će imati Android 4.4, s mogućnošću kasnije nadogradnje na 5.0 verziju OS-a.

Windows 8.1 tablet, po imenu Miix 300, sastoji se od 8-inčnog HD IPS ekrana, četverojezgrenog Intel Atom procesora, 5-megapikselne kamere, 64-gigabajta prostora za podatke uz podršku za microSD kartice, dual-sim slot u internacionalnoj varijanti, te će imati mogućnost nadogradnje na Windows 10. Baš kao i Android tableti, Miix 300 također nije skup i od jula će se isporučivati po cijeni od 150 dolara.

1/1

Jedan od najzanimljivijih proizvoda koje je Lenovo predstavio je VIBE Shot smartphone namijenjen onima koji žele telefon i fotoaparat u jednom. Naime, osim što izgleda kao fotoaparat, VIBE Shot i karakteristikama podsjeća na dotični – između ostalog, posjeduje 16-megapikselnu kameru i optičku stabilizaciju slike. Kamera ovog telefona bi trebala biti posebno efikasna u uslovima slabog osvjetljenja.

Pored toga, VIBE Shot ima i 5-inčni full HD ekran te sadrži osmojezgreni Snapdragon 615 procesor, 3GB RAM-a, 32GB prostora za pohranu podataka s podrškom za microSD kartice kapaciteta do 128GB i Android 5.0. Uređaj će koštati 350 dolara, s početkom prodaje u junu.

Od kompanije će nam ovog mjeseca po niskoj cijeni od 180 dolara stići i A7000 smartphone sa 64-bitnim MediaTek procesorom, 5.5-inčnim ekranom, 8-megapikselnom kamerom i Dolby Atmos audio tehnologijom, što ga čini prvim naprednim telefonom koji je podržava.

I konačno, ova kineska firma sa Ashtonom Kutcherom kao produkt inžinjerom predstavila je i džepni projektor koji moža raditi sa Android smartphoneom i pomoću Miracasta. The Pocket Projector, kako glasi generički naziv uređaja, nudi veličinu slike od 854×480 piksela, 2.5 sata rada na jednom punjenju baterije, ima ugrađene zvučnike, kao i audio konektor za slušalice. Uređaj je moguće koristiti i samostalno, zahvaljujući 32GB internog prostora za pohranu podataka.

Projektor košta 200 dolara i isporučivat će se od marta.