Donosi podršku za 4K video u njihovu full frame seriju mirrorlessa.

Još jedan značajan sajam posvećen elektronskim medijima, videu, broadcastingu i filmskoj zabavi - NAB Show u Las Vegasu donio je i predstavljanje javnosti novog Sony Full Frame mirrorlessa - A7s.

I dok su njegovi prethodnici A7 i A7r dizajnirani da impresioniraju fotografe, A7s cilja na one korisnike kojima je u krvi snimanje videa. Naime, A7s donosi mogućnost snimanja 4K videa u ovu Sony liniju Full Frame mirrorless aparata. Kako kažu iz ove kompanije, oznaka "s" dolazi od riječi "Sensitivity", ili u ovom slučaju ISO osjetljivost. Upravo to je najveće i impresivno unaprijeđenje koje donosi ovaj model, jer njegova maksimalna ISO osjetljivost iznosi čak 409.600, što bi ge trebalo staviti u rang sa posljednjim Nikonovim pro tijelom - D4S.

1/1

Da bi ovaj aparat skoro pa mogao vidjeti u mraku, Sony je morao smanjiti rezoluciju njegovog FF senzora, pa u poređenju sa 24 ili 36 megapiksela u odnosu na A7 i A7r, ovaj ima samo 12,2MP. Također, kamera ne omogućava snimanje 4K videa interno, već je ova rezolucija podržana samo uz neki eksterni snimač priključen putem HDMI porta. Dok manja rezolucija senzora nije toliko presudna, mnogi sa nestrpljenjem očekuju prve testne fotografije u uslovima slabog osvjetljenja, a cijena i datum mogućeg pojavljivanja na tržištu, još uvijek nisu objavljeni.