DirectX 12 stiže zajedno sa novim Windowsima, a osim boljih performansi u igrama, izgleda kako će nam donijeti i jedan neočekivan novitet.

Naime, kako tvrdi Tom's Hardware, od pouzdanih izvora su dobili nekoliko informacija o neimenovanom API-ju, za koji su skoro pa sigurni da je zapravo DirectX 12.

Spomenute informacije uključuju i detalj o Explicit Asynchronous Multi-GPU podršci, što u prevodu znači da će ovaj API podržavati kombinovanje više različitih grafičkih kartica, bez da "mirroruje" njihove frame buffere, odnosno GPU memoriju. Drugim riječima, korištenje npr. dvije grafičke kartice sa po 4GB video memorije vas više neće ograničavati na 4-gigabajtni frame buffer (jer kartice renderuju naizmjenične frameove) - umjesto toga, DirectX 12 bi trebao donijeti SFR (Split Frame Rendering) podršku, koja omogućava developerima da manuelno ili automatski podijele podatke o teksturama i geometriji između različitih GPU-ova tako da svi GPU-ovi mogu zajedno raditi na svakom frameu.

Pri tome će svaki GPU raditi na specifičnom dijelu ekrana, a broj dotičnih dijelova će biti jednak broju instaliranih grafičkih kartica.

I što je najzanimljivije u cijeloj toj priči je podatak kako će DirectX 12 podržavati gore spomenutu tehnologiju čak i ukoliko u svom računaru imate i GeForce i Radeon grafičke kartice, što bi sa sobom moglo donijeti i prednosti poput recimo istovremenog korištenja Nvidijinih i AMD-ovih tehnologija ekskluzivnih za njihove kartice (poput GeForce Experience softvera, 3D Visiona i FreeSynca).

SFR bi navodno trebao biti izuzetno jednostavna tehnologija za implementaciju, a za sada nam preostaje samo da čekamo GDC i eventualnu zvaničnu potvrdu ovih glasina iz Microsofta.

1/1