Nakon što su ih najavili u novembru prošle godine, iz AMD-a su sada objavili i detaljnije informacije o novoj generaciji svojih mobilnih Carrizo APU-ova, koje će prezentovati i posjetiocima ovogodišnje ISSCC 2015 konferencije u San Franciscu.

Glavne karakteristike novih Carrizo APU-ova (za neupućene - Accelerated Processing Unit, odnosno kombinacija CPU-a i GPU-a na jednom čipu) su prije svega veća energetska efikasnost, ali i podrška za HSA 1.0 standard, koji smanjuje kašnjenja u komunikaciji između CPU-a, GPU-a i drugih dijelova računara.

Štaviše, novi mobilni Carrizo APU-ovi će biti prvi procesori na tržištu sa HSA 1.0 podrškom, a iz AMD-a ističu i to kako će biti skalabilni i sa Carrizo-L procesorima, što će AMD-ovim hardverskim partnerima olakšati posao prilikom proizvodnje matičnih ploča za uređaje koji ih budu koristili.

Još jedna od karakteristika Carrizo procesora je i korištenje nove Excavator jezgre iz AMD-ove Bulldozer serije - jezgre koja u prvi plan stavlja performanse po vatu, ali i jezgre koju karakteriše znatno "gušći" dizajn u odnosu na Steamroller procesorsku arhitekturu. Excavator tako, uprkos činjenici da je proizveden u 28-nanometarskom proizvodnom procesu, donosi površinom 23% manji čip, ali i manju potrošnju energije u odnosu na Steamroller procesore.

Osim poboljšanja na polju CPU-a, Carrizo zahvaljujući saradnji AMD-ovi inžinjerskih timova donosi i poboljšanja na polju GPU-a - konkretno, od AMD-ovih novih mobilnih procesora bi trebali dobiti 10% više frekvencije na istom nivou potrošnje energije, odnosno do 20% nižu potrošnju energije na frekvencijama identičnim kao i kod starijih modela procesora.

Naravno, podrška za Mantle i DirectX 12 API-je se podrazumijeva, a tu je i podrška za AMD-ovu Dual Graphics tehnologiju kombinovanja APU-a i odvojene grafičke kartice.

Iz AMD-a ističu i posebnu tehnologiju prilagođavanja voltaže - Carrizo procesori će tako u situacijama u kojima bi stariji procesori prilikom promjena u voltaži trošili i do 20% nepotrebne energije, voltažu držati na prosječnom nivou, usput prilagođavajući frekvenciju procesora, što dovodi do uštede 19%, odnosno 10% energije na CPU i GPU, respektivno.

Sve u svemu, u AMD-u vjeruju kako će uspjeti u svom naumu da u idućih pet godina - do 2020. - povećaju energetsku efikasnost na svojim mobilnim procesorima i do 25 puta, a Carrizo je najnoviji korak na tom putu.

1/1