PowerOffHijack je novi, friško detektovani malware, koji vrlo lako može zavarati korisnika tako da pomisli kako mu je smartphone isključen, dok malware u pozadini radi punom parom na infiltriranju u njegove podatke. Iako se u slučaju ovakve zaraze na korisnikovom displayju pojavi animacija za gašenje i smartphone izgleda isključeno, trojanac ipak za to vrijeme može, između ostalog, preuzimati korisnikove fotografije ili pokretati odlazne pozive.

Sudeći prema skorašnjem izvještaju antivirusne kompanije AVG, ovaj malware je već zarazio oko 10.000 mobilnih uređaja, a pogađa one koji rade na Androidu starijem od 5.0 verzije.

Međutim, u izvještaju stoji da zaraženi mogu biti samo rootovani mobilni uređaji, što znači da su oni korisnici, koji koriste Android u njegovom izvornom stanju zasad sigurni, barem kada je riječ o PowerOffHijacku.

Za one koji imaju rootovane Android uređaje, AVG savetuje vađenje baterija iz njih kako bi se korisnik uvjerio da je uređaj zaista ugašen ili jednostavno mogu koristiti njihov antivirus koji će ovaj malware detektovati na vrijeme.

1/1